Voda čini 40-70% ukupne mase tela i ona varira u zavisnosti od pola, godina i telesne kompozicije. Jedan od glavnih karakteristika vežbanja je gubljenje telesne vode znojem. Zato je važno da znamo da na pravi način i u pravo vreme nadoknadimo izgubljenu tečnost.
Voda čini oko 65-75% ukupne težine mišića i oko 10% ukupne težine masnog tkiva. Stoga, varijacije u količini mišićnog i masnog tkiva između pojedinaca, doprinosi razlici u ukupnoj količini vode u telu (osobe sa većom količinom masnog tkiva imaju manju količinu vode u telu, za razliku od ljudi kod kojih pretežno preovladava mišićno tkivo).
Količina vode koja će se izgubiti tokom vežbanja zavisi od temperature vazduha, vlažnosti vazduha, i od intenziteta i vremana provedenog vežbajući. Visoka temperatura vazduha, visoka vlažnost vazduha, dugo i visoko intenzivno vežbanje dovodi do profuznog znojenja, što samim tim dovodi i do velikog gubitka vode u telu. Dokazano je de je dehidratacija važan činilac sportskim performansama, koji može dovesti do znatnog opadanja sposobnosti. Iz tog razloga,mora se obratiti pažnja da sportisti budu pravilno hidrirani u svakom trenutku. Ovo se veoma dobro može primetiti kod maratonskih i biciklistiških trka gde sportisti tokom cele trke uzimaju tečnost u pravilnim razmacima, kako bi bili adekvatno hidrirani i samim tim omogućili maksimalno ispoljavanje njihovih potenijala.
Postoje razni protokoli uzimanja tečnosti, tako da će biti naveden samo jedan od njih koji je veoma praktičan i primenljiv i omogućava neke osnosvne smernice, koje sportisti kasnije mogu prilagoditi svojim potrebama u zavisnosti od njihovih karakteristika:- popiti 400 do 600 mililitara tečnosti, dva do tri sata pre vežbanja
- popiti 150 do 300 mililitara tečnosti, 30 minuta pre početka vežbanja
- popiti ne više od 1000ml po satu tečnosti, raspoređeno u jednakim intervalima od po 15 minuta
- dodati malu količinu natrijuma u tečnost
- ne uvoditi restrikciju soli u ishrani
- ubaciti malo glukoze u pićekoje se pije,kako bi se poboljašala asporpcija vode i dobila dodatna energija,
Нема коментара:
Постави коментар